در بیشتر موارد زوجها از اهمیت صحبت و گفت و گو با یکدیگر اطلاعی ندارند و از تأثیر این همکلامی بر روی موفقیت ازدواج خود غافل هستند. اما سالها تجربه در زمینهی مشاوره خانواده و مشاوره پیش از طلاق نشان میدهد که صحبت صادقانه و بیپردهی زن و شوهرها با یکدیگر یکی از دلایل موفقیت آنها در گذراندن زندگی شاد و طولانی با یکدیگر است. با توجه به این مسئله یکی از خطرناکترین مشکلاتی که میتواند یک ازدواج را حتی تا مرحلهی طلاق پیش ببرد کم حرفی در رابطه است. اگر میخواهید در مورد علت بروز این وضعیت و راهکارهای خارج شدن از آن اطلاعات لازم را به دست آورید تا انتهای این مطلب از مرکز مشاوره بینش نوین با ما همراه باشید.
نگاهی به دلایل کم حرفی در رابطه
همانطور که میدانید خانمها معمولاً در صحبت و ارتباطات کلامی عملکرد درخشانتری در مقایسه با آقایان از خود نشان میدهند و همواره عادت دارند که در مورد احساسات مختلف خود با دیگران صحبت کنند. در مقابل مردها کم حرفتر هستند اما نوع سکوت آنها میتواند با یکدیگر متفاوت باشد؛ برای مثال بعضی از آقایان به طور کل درونگرا و کمحرف هستند و ترجیح میدهند در بیشتر موارد شنوندهی بحثهای مختلف باشند.
اگر همسر شما هم در این دسته قرار دارد بهتر است پیش از نتیجهگیری و قضاوت به سایر روابط او هم نگاهی بیندازید اگر این سکوت در جمع دوستان و همکاران هم به چشم میخورد، یک صفت فردی است؛ در غیراینصورت اگر صرفاً در کنار شما سکوت میکند، علت آن میتواند یکی از موارد زیر باشد:
بحثها و اختلافهای حل نشده قبلی
کدورتهای قبلی و بحثهای همیشگی بین زوجها میتواند به مرور زمان منجر به کم حرفی در رابطه شود تا جایی که گفت و گو بین طرفین صرفاً برای رفع نیاز به چند کلمه در روز برسد. گاهی اوقات مردان بعد از ازدواج متوجه تفاوتهایی که با همسرشان دارد میشوند و به این نتیجه میرسند که از اول انتخاب درستی انجام ندادهاند و همین موضوع میتواند منجر به کم حرفی آنها شود.
ابتلا به بیماری یا اختلال روانی
یکی از دلایل کم حرفی مردان در رابطه، ابتلای آنها به بیماریهای روحی از قبیل اضطراب، افسردگی و موارد مشابه است؛ در نتیجه افراد باید به دقت به این مسئله توجه کنند و با مراجعه به روانپزشک تلاش کنند گامهای موثری در جهت تغییر وضعیت خود بردارند. می توانید در این خصوص مقاله ۹ نشانه سرد شدن در رابطه زناشویی که باید جدی بگیرید را بخوانید.
نگرانیهای شغلی و مالی
نگرانیهای دائم شغلی و مالی مثل عدم رضایت از کار فعلی، نبود امنیت شغلی، بیکاری، استرس بابت تعدیل نیرو و اخراج شدن، ورشکستگی مالی و… از دیگر عواملی هستند که میتوانند منجر به کم حرفی در رابطه توسط مردان شوند. در حقیقت فکر کردن دائمی به این مسائل عمدهی وقت و انرژی مردان را به خود اختصاص میدهد و نتیجهی آن بیحوصلگی، بدخلقی و در نهایت سکوت است.
سایر دلایل کم حرفی مردان موارد زیر را در برمیگیرد:
- مردسالاری
- سکوت برای جلوگیری از بروز اختلاف
- انزوا طلبی و…
بیشتر بخوانید: چگونه استعداد شغلی خود را کشف کنیم؟
بررسی اثرات کم حرفی در رابطه
حال که با دلایل کم حرفی در رابطه آشنا شدیم، بد نیست نگاهی هم به اثرات مخرب آن بیندازیم. عدم گفت و گو بین زوجها منجر به کاهش ارتباط آنها با یکدیگر میشود که در نهایت مشکلات و ناراحتیهای مختلف را به همراه دارد. بهعلاوه در طولانی مدت این عدم تعامل میتواند فاصله بین دو نفر را بیشتر کند و زمانی که یکی از طرفین رابطه احساس کند که همسرش برای صحبت کردن با او زمان کافی ندارد در رابطهی زناشویی خود دچار کمبود اعتماد به نفس میشود.
از طرفی دیگر در میان نگذاشتن احساسات با یکدیگر میتواند نارضایتیها را درون افراد انباشته کند که نتیجهای جز تنش بیشتر و افزایش مشکلات به همراه ندارد و نبود گفت و گو هم به ناتوانی در شناسایی مشکل و برطرف کردن آن دامن میزند.
چطور مشکل کم حرفی در رابطه را حل کنیم؟
اگر زندگیتان را دوست دارید و میخواهید رابطهی خود را از اثرات منفی کم حرفی نجات دهید باید در قدم اول صبور باشید و در مرحلهی بعد راهحلهای زیر را دنبال کنید:
به فکر برطرف کردن مشکلات و اختلافات خود باشید
همانطور که اشاره کردیم یکی از دلایل کم حرفی در رابطه دلخوریها و اختلافات قبلی است؛ بنابراین اگر هنوز هم موضوعات حل نشدهای بین شما و همسرتان وجود دارد حتماً در مورد آن با یکدیگر صحبت کنید یا اینکه به سراغ مشاوره زناشویی بروید تا به این ترتیب راهحلی برای اختلاف شما پیدا شود.
برای همسرتان گوش شنوا باشید!
اگر عادت دارید که دائماً صحبتهای طرف مقابل را قطع و با او مخالفت کنید باید منتظر کم حرفی در رابطه هم باشید؛ بنابراین از پرحرفی بپرهیزید و با جان و دل به حرفهای همسر خود گوش کنید تا او هم اشتیاقی برای ابزار احساسات خود و در میان گذاشتن موضوعاتی که ذهنش را مشغول کرده است، داشته باشد. برای اینکه شنونده بهتری باشید نیاز است با هنر گوش دادن فعال بیشتر آشنا شوید.
نگرانیهای شریک زندگی خود را درک کنید
بسیاری از افراد به خصوص مردان در شرایط بحرانی و نامساعد عادت به سکوت دارند؛ در حقیقت آنها نمیخواهند با مطرح کردن نگرانیهای خود شما را هم در این مشکل شریک کنند و این به نوعی نشاندهندهی علاقهی آنها است؛ بنابراین کم حرفی همسر در زمان بحرانهای مالی و شغلی به هیچ عنوان دلیلی بر عدم توجه و علاقهی او به شما نیست و شما با نشان دادن درک و حضور در کنار همسرتان میتوانید به این روش حمایت خود را از او نشان دهید.
زمان مناسبی برای حرف زدن پیدا کنید
در زمانهای خاصی مثل کار کردن بر روی یک پروژه، برگشتن از کار، افسردگی، ناراحتی، خستگی و… همسر شما ممکن است دچار کم حرفی در رابطه شود؛ بنابراین موارد ذکر شده موقعیتهای مناسبی برای حرف زدن با او محسوب نمیشوند. پس همیشه قبل از مطرح کردن موضوعهای مختلف با شریک زندگیتان موقعیت را بررسی کنید و زمانی این کار را انجام دهید که تمام محرکهای پرتکننده حواس او از بین رفتهاند.
به سراغ تجربههای جدید بروید
اگر هر روز فقط به دغدغهها و مسائل کاری و زندگی خود مشغول باشید فرصتی برای صحبت و تعامل با یکدیگر پیدا نمیکنید، بنابراین به سراغ امتحان کردن تجربههای جدید و فعالیتهای مشترک بروید تا زمان بیشتری برای ارتباط برقرارکردن با هم داشته باشید. انجام دادن کارهای روزمره و تکراری به تدریج باعث بدخلقی و افسردگی افراد میشود؛ در نتیجه حتماً روزهای تعطیل خود را به تفریحهای خانوادگی اختصاص دهید و در کنار هم اوقات خوشی را سپری کنید.
از مشاور خانواده کمک بگیرید
چرا که نه؟ اگر تصور میکنید که مشاوره صرفاً مختص مشکلات و مسائل بسیار جدی است، اشتباه میکنید. کمک گرفتن از یک متخصص و مشاوره خانواده در هر شرایطی به شما کمک میکند تا مشکل ایجاد شده را به صورت کاملاً اصولی و در مدت زمان کوتاهتری حل کنید.
سخن پایانی
کم حرفی در رابطه و زندگی زناشویی مسئلهای جدی است که باید هر چه زودتر و پیش از اثرگذاری عمیق این مشکل بر روی تمام جنبههای زندگیتان جهت برطرف کردن آن گامهای موثری بردارید. یکی از بهترین راهحلهای پیش رو در این زمینه استفاده از کمک مشاوران و همکاران حرفهای کلینیک روانشناسی بینش نوین به صورت تلفنی، آنلاین و حضوری است. در صورت نیاز به دریافت نوبت تلفنی میتوانید با شماره تلفن ۰۲۱۲۲۹۱۵۳۸۵ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱. علت کم حرفی مردان در رابطه چیست؟
نگرانیهای شغلی و مالی، مردسالاری، انزوا طلبی و اختلافات حل نشده قبلی از جمله دلایل کم حرفی در رابطه توسط مردان است.
۲. وقتی با همسرم حرفی برای گفتن ندارم چه کاری انجام دهم؟
بازیهای جدی و شوخی در کنار یکدیگر، فعالیتهای مشترک، مطالعهی کتابهای روانشناسی و مشاوره زناشویی میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
۳. کم حرفی در رابطه چه اثراتی دارد؟
کاهش تعامل و ارتباط زوجها با یکدیگر، دور شدن آنها از هم و تبدیل شدن مشکلات کوچک به مسائل پیچیده و بزرگ از جمله اثرات کم حرفی در رابطه هستند.
۴. آیا مشکلات اقتصادی و مالی میتوانند منجر به کم حرفی در زندگی زناشویی شوند؟
بله؛ یکی از مهمترین دلایل کم حرفی در رابطه مشکلات اقتصادی و مسائل مالی است. در چنین شرایطی بهتر است همسر خود را درک کنید و منتظر زمان مناسب برای حرف زدن با او بمانید.
۵. چطور میتوانم همسرم را به حرف زدن تشویق کنم؟
امتحان کردن تجربهها و کارهای جدید در کنار یکدیگر، توجه کردن به صحبتها و درک کردن شریک زندگی میتوانند در برطرف کردن مشکل کم حرفی همسر شما اثرگذار باشند.