آیا شما تاکنون تصور کردهاید که خیلی زود یا بیش از حد عاشق میشوید؟ یا شاید در اطراف خود افرادی را دیده باشید که هر روز عاشق میشوند و عشق آتشینی را تجربه میکنند. تجربه عاشق شدنهای سریع، ابراز بیش از حد و غیرعادی عشق و مواردی مثل آتشگرفتن از دوری معشوق، همگی میتوانند نشانهای از اختلال زود عاشق شدن یا اموفیلی باشند. در این مطلب از مقالات مرکز بینش نوین به سؤال اموفیلیا چیست پاسخ میدهیم و این اختلال را از جنبههای مختلفی بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
اموفیلیا چیست؟
اموفیلی یا اختلال زود عاشق شدن، به معنی این است که یک فرد پیش از شناخت کامل یک فرد و آشنایی با ابعاد مختلف شخصیتی او، احساس عاشق شدن کرده و وابستگی شدیدی را تجربه کند. افراد مبتلا به این اختلال، عاشق شدن مکرر را در زندگی خود تجربه میکنند و عموماً خطوط قرمز و ملاکهای مهم را نادیده گرفته و با افراد دارای مشکلات روانی وارد رابطه میشوند. این بیماری میتواند به دلایل مختلف فیزیولوژیکی مثل بالابودن بیش از حد هورمونهای جنسی یا هورمون اکسیتوسین و یا به دلیل مشکلات روانی مثل مشکلات شخصیتی و طرحوارهها به وجود بیاید.
بیشتر بخوانید: نشانه های علاقه پسر به دختر برای ازدواج
نشانهها و ویژگیهای اموفیلیا چیست؟
- افراد دارای این اختلال در اوایل آشنایی و بدون داشتن شناخت کافی، احساس عاشق شدن کرده و به طرف مقابل وابسته میشوند.
- این افراد احساسات خود را به طرز اغراقانه و بیش از حد ابراز میکنند. به طور مثال از همان اول رابطه اقدام به بمباران عاطفی با استفاده از خرید کادوی زیاد، حرفهای عاشقانه بیش از حد و… میکنند.
- فرد دارای اموفیلی نیازهای خود را در رابطه نادیده گرفته و فقط به خواستههای معشوق خود توجه میکند. این فرد استقلال شخصیتی نداشته و بیش از حد به شریک عاطفی خود وابسته است.
- فرد مبتلا به این بیماری توانایی دوری از معشوق خود را نداشته و نیازمند ارتباط همیشگی است. در صورت دورشدن از معشوق، فرد دارای این اختلال اضطراب و ناراحتی شدیدی را تجربه میکند.
- با وجود اینکه اتمام رابطه برای افراد دارای اموفیلیا بسیار دردناک است و دچار رنج شدیدی میشوند، باز هم با فاصله کم عاشق فرد جدید شده و همان احساس عشق شدید را در مورد او نیز تجربه میکنند.
چه کسانی شیفته افرادی با اختلال زود عاشقی میشوند؟
تحقیقات و مطالعات علمی نشان داده است که افرادی که با مبتلایان به اموفیلی وارد رابطه عاطفی میشوند و به آن ادامه میدهند، افراد نرمالی نبوده و بهاحتمال زیاد مبتلا به انواع اختلالات روانی هستند. برخی از این اختلالات میتواند به شرح زیر باشند:
- فرد دارای اختلال شخصیت خودشیفته: افرادی که شخصیت خودشیفته دارند، بهنوعی دچار خودبزرگبینی بوده و مدام به دنبال این هستند که فردی از آنها تعریف و تمجید کند. این شخص از اینکه با فرد دارای اموفیلی وارد رابطه شود، احساس ناراحتی نکرده و برعکس بسیار هم خوشحال میشود. چراکه به دنبال فردی است که بتواند بر او تسلط داشته باشد و حس خودبزرگبینی و تکبر خود را تقویت کند.
- فرد دارای شخصیت مرزی: بروز بیماری شخصیت مرزی در یک فرد موجب میشود که او احساساتی متغیر و عمدتاً منفی را در خصوص شخصیت و هویت خود تجربه کند. این فرد همواره بااحساس ناکارآمدی روبهرو است و نگران و افسرده به نظر میرسد. رابطه با افراد دچار اختلال زود عاشق شدن، یکی از بهترین اتفاقات برای این افراد است. چراکه احساسات منفی آنها را کاهش داده و باعث میشود که اعتمادبهنفس بیشتری نسبت به خود پیدا کنند.
چگونه اختلال زود عاشق شدن بر روابط تاثیر میگذارد
اگر فرد مبتلا به این بیماری با شخصی که خودش سالم است و اختلال روانی خاصی ندارد وارد رابطه شود، نمیتواند رابطه پایداری را تجربه کند زیرا تحمل احساسات اغراقانه و وابستگی بیش از حد برای افراد سالم ممکن نیست.
اگر هم فرد دارای اموفیلیا با شخصی وارد رابطه شود که خودش اختلالات روانی دارد، درون رابطهای قرار میگیرد که پر از سوء استفاده و آسیب است. به طور مثال، فرد دارای شخصیت خودشیفته همواره خود را از شریک عاطفیاش بالاتر میبیند و توقع دارد که همواره خواستههای او اجرا شوند و نمیتواند تحمل کند که فردی با او مخالفت کند. رابطه با افراد دارای شخصیت مرزی نیز بسیار آسیبزاست. فرد دچار این اختلال، احساساتی بسیار ناپایدار دارد و نمیتواند رفتار سالمی با پارتنر خود داشته باشد.
مضرات بیماری زود عاشق شدن چیست؟
- فرد دارای اموفیلی نمیتواند رابطهای سالم را تجربه کند و تجربه روابط آسیبزا و شکستهای متعدد عاطفی را در زندگی خود خواهد داشت.
- این فرد زمانی که در رابطه است، تنها آسیب خواهد دید. چراکه به خواستههای او توجهی نمیشود و تنها رفع نیازها و خواستههای معشوق در هر شرایطی اولویت قرار میگیرد.
- اگر این بیماری درمان نشود، فرد تنها وارد رابطههای ناسالم و مقطعی میشود و در نتیجه شکست، سرخورده میشود و ممکن است که دیگر نتواند رابطه سالمی را تجربه کند و تنها بماند. این مورد میتواند منجر به بروز افسردگی و مشکلات روانی دیگر شود.
بیشتر بخوانید: راهنمای گام به گام یک رابطه جنسی خوب
راهبردهایی برای غلبه بر اموفیلیا
برای اینکه بتوانید بر اموفیلی غلبه کنید، ضروری است که در گام اول این اختلال را بهخوبی بشناسید و بتوانید آن را درون خود تشخیص داده و قبول کنید که به این اختلال مبتلا هستید، سپس با استفاده از راهکارهای زیر میتوانید به شکل بهتری بر آن غلبه کنید.
- افزایش خودآگاهی: اگر انسان بتواند افکار و احساسات خود را بهخوبی بشناسد، میتواند در مواقع لزوم انواع مخرب آنها را شناسایی کرده و جلوی پیشرفت این فکرها و احساسات را بگیرد. اگر شما خیلی سریع عاشق میشوید و اموفیلیا دارید، در گام اول باید بررسی کنید که چه چیزی درون شما منجر به بروز این اتفاق میشود. استفاده از انواع ابزارها و تستهای روانشناسی مانند تست پنج عاملی شناخت شخصیت میتواند به شما در افزایش خودآگاهی و شناخت احساسات کمک کند. البته دقت داشته باشید که تحلیل و بررسی اینگونه تستها باید فقط زیر نظر فرد متخصص صورت بگیرد.
- کنترل احساسات: پس از آنکه احساسات خود را شناسایی کردید و بر آنها آگاه شدید، باید بتوانید آنها را بهخوبی کنترل کنید. به طور مثال هروقت در زمان آشنایی با کسی احساس کردید که عاشق شدهاید، به خود یادآوری کنید که این تنها یک احساس زودگذر و نادرست است و شما باید در ابتدا شناخت بیشتر و کاملتری از آن فرد پیدا کنید.
- مراجعه به درمانگر: در نهایت بهترین راه برای شناسایی مشکلات روانی و جلوگیری از آنها، مراجعه به روانشناس و مشاوره فردی است. یک روانشناس خوب با استفاده از تستهای مختلف و بررسی آنها، وجود اختلال زود عاشق شدن را در شما بررسی کرده و سپس آن را درمان میکند. روشهای درمانی میتواند شامل درمان طرحوارههای درونی و مشکلاتی مانند عدم عزتنفس و… باشد.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی کامل این مورد که اختلال زود عاشق شدن چیست پرداختیم. این اختلال عمدتاً در افرادی رخ میدهد که خودشان مشکلات روانشناختی زمینهای دیگری مانند اعتمادبهنفس پایین و مهرطلبی دارند و میتواند آسیبهای جدی روحی و روانی به فرد وارد کند. خوشبختانه این اختلال بهسادگی قابلتشخیص و درمان است. بهتر است علائم و نشانههای این بیماری را بهخوبی مطالعه کرده و در صورت داشتن هرکدام از آنها به مرکز مشاوره و کلینیک روانشناسی مراجعه کنید. آیا شما اطلاعات بیشتری در خصوص اموفیلیا دارید؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
۱. چگونه میتوانم اطلاعات خودم را در مورد بیماری اموفیلی بالاتر ببرم؟
با مطالعه وبسایتهای معتبر و کتابهای مرتبط با این موضوع مثل کتاب وابستگی به روابط عاشقانه به نویسندگی خانم سپیده علیزاده، میتوانید اطلاعات خود را در خصوص این اختلال بالا ببرید.
۲. آیا اختلال اموفیلی قابلدرمان است؟
بله. فرد مبتلا به این بیماری میتواند با مراجعه به روانشناس و استفاده از راهکارهای علمی درمان شود.
۳. آیا مردان هم دچار اختلال زود عاشق شدن میشوند؟
بله. این اختلال ربطی به جنسیت ندارد و در هر دو جنس زن و مرد مشاهده میشود.