درگیری و مشاوره به عنوان بخش جدایی ناپذیر در رابطه زناشویی در نظر گرفته میشود. با این حال، دعوای مداوم ممکن است بسیار استرسزا بوده و عواقب بسیاری داشته باشد. طبق ادعای روانشناسان، دعوای زن و شوهر بیش از اندازه میتواند نشان دهنده یک رابطه ناسالم باشد. راه حل اصلی برای جلوگیری از اختلاف بین زن و شوهر چیست؟ چه عواملی باعث بحث کردن زن با مرد در زندگی خواهد شد؟ برای دانستن پاسخ سوالات مطرح شده، حتما تا آخر این مطلب از بلاگ بینش نوین را
همراه ما باشید.
همه آن چیزی که درباره دعوای زن و شوهر باید بدانید!
دانستن راه حل مربوط به بحث کردن زن با مرد در زندگی برای حل اختلافات در رابطه اهمیت زیادی دارد. اهمیت ندادن به این موضوع ممکن است در نهایت به پایان رابطه منجر شود. هر زن و شوهری که در یک رابطه حضور دارند ممکن است با یکدیگر مشاجره کرده و این موضوع کاملا طبیعی است. زیرا درگیری سالم در ازدواج باعث تقویت پیوند زناشویی خواهد شد. اما درگیری ناسالم، صدمات فراوانی را به این رابطه وارد میکند.
زمانی اختلافات و دعوای بین زن و شوهر کمتر خواهد شد که مشکلات مابین شناسایی شده و به طور کامل حل شوند. در صورتی که این دو نفر به نتیجه مشترکی برای تعریف زندگی و رابطه شان پیدا کنند، به راحتی مشکلات پنهانی نیز برطرف خواهند شد. مشاجره زن و مرد اغلب بر سر موضوعات تکراری بوده و ممکن است متناسب با هر خانوادهای، علت آن متفاوت باشد. در ادامه به بیشترین علت دعوا بین زن و شوهر و شیوههای مدیریت آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: ۹ نشانه سرد شدن در رابطه زناشویی که باید جدی بگیرید!
بیشترین علل دعوای زن و شوهر و راه حلهای موثر آن
بسیاری از دلایل و مشکلات در اوایل زندگی از قبیل عدم امکان برقراری ارتباط موثر با یکدیگر مشکلات اقتصادی و یا نداشتن وقت میتواند علت دعوای بین زن و شوهر باشد. به گفته محققان اکثر زوجها در ابتدای زندگی در مورد مسائل مربوط به اعتماد به نفس و یا رابطه جنسی نیز با یکدیگر مشاجره میکنند. در حالی که پس از گذشت سالها از زندگی مشترک، موضوع دعوای زن و شوهر تغییر کرده و به مشغلههای کاری، عادتهای اشتباه و پول تبدیل میشود.
- مسائل مالی و مشکلات مربوط به پول: پول و مشکلات مربوط به رفاه اقتصادی یکی از عوامل اصلی در مشاجره بین زن و شوهر است. عدم سازگاری از نظر اقتصادی به این دلیل است که هر دو به درک درست و یکسانی نسبت به خرج کردن و یا پسانداز در زندگی نرسیدهاند. برای حل این مشکل بهتر است یک جلسه در مورد بودجه یا درآمد خانواده برگزار شده، نحوه پسانداز و میزان درآمد و هزینه خانه مشخص و در مورد آن تصمیمگیری شود. اطلاع از هزینه زندگی و میزان مبلغی که باید برای پسانداز تعیین شود، میتواند به پایان دادن این مشاجره کمک کند.
- مقایسه رفتار همسر با دیگران: از اشتباهات رایج زن یا مرد در رابطه، مقایسه همسر خود با دیگران است. مقایسه و بحث در این مورد باعث کاهش اعتماد به نفس طرف مقابل خواهد شد. برای حل این مشکل بهتر است دست از مقایسه کردن برداشته و زمانی را برای صحبت در مورد خصوصیات اخلاقی و رفتارهایی که باعث آزار یکدیگر میشوند، در نظر بگیرند. همچنین تخریب کردن همسر و یا کنایه زدن به او باعث تجدید مشکل خواهد شد.
- دعوا و مشاجره به خاطر دوستان: مشاجره در مورد ارتباط با دوستان و یا رفت و آمد با آنها بسیار رایج است. احساس تنفر در مورد دوستان همسر و یا اینکه از همسر خواسته شود که دیگر با دوستان خود ارتباط نداشته باشد، بسیار خودخواهی است. زیرا در این صورت طرف مقابل نیز دوستان همسر را مورد بازخواست قرار خواهد داد. بهتر است برای حل این مشکل در دعوای زن و شوهر، دلایلی را که باعث احساس ناخوشایند در مورد دوستان یا عدم ارتباط با آنها میشود را با همسر در میان گذاشته و در صورت وجود دلایل منطقی، آن را یادآوری کرد.
- مشاجره بر سر فرزندان: مشاجره در مورد فرزندان یکی از موضوعات اصلی دعوا بین زن و شوهرها محسوب میشود. تفاوت مربوط به شیوه فرزندپروری، نحوه تنبیه فرزندان و یا موضوعات دیگر مربوط به تربیت آنها میتواند از عوامل اصلی دعوا بین زن و شوهر باشد. برای حل این مشکل بهتر است هر دو طرف تلاش نهایی خود را برای تربیت درست رفاه و آسایش فرزندان انجام دهند. تصور اینکه همسر نسبت به فرزندان بیتفاوت است یا شیوه تربیتی او غلط بوده، درست نیست. همچنین میتوان بهترین شیوههای تربیتی کودکان را با کمک مشاوره شناسایی کرد.
- نداشتن وقت کافی برای همسر: مشغله زیاد همسر و نداشتن وقت و زمان کافی برای خانواده میتواند دلیل اصلی دعوا زن با شوهر باشد. شکایت در مورد فراموشی مناسبتهایی نظیر تولد یا سالگرد ازدواج نیز در این دسته قرار میگیرند. بهتر است در برنامههای روزانه در زندگی برنامهریزی صورت گیرد و زمانی برای قرارگیری در کنار همسر و فرزندان تعیین شود. زیرا مشغله و کار نباید به ایجاد فاصله بین همسر و فرزندان منجر شود.
- حسادت در رابطه: حسادت به افراد یا مواردی که همسر در زندگی با آنها در ارتباط است نیز از علل شایع دعوا بین آنها محسوب میشود. مقایسه زندگی خود با دیگران و یا همسر و فرزندان آنها بسیار اشتباه بوده و به رابطه زن و شوهر آسیب میرساند. برای حل مشکل نیز بهتر است مهارتها وخوبیهای زن و شوهر روی کاغذ نوشته شده و روی نکات مثبت تاکید شود.
- بحث در مورد اتفاقات گذشته: مواردی که در گذشته ایجاد شده و باعث ناراحتی زوجین گردیده، میتواند به طور دائم به دعوای زن و شوهر منجر شود. سرزنش در مورد اشتباهاتی که در گذشته رخ داده، باعث ایجاد افسردگی و در نهایت پایان زندگی مشترک خواهد شد. اکثر روانشناسان برای حل این مشکل به این نکته توجه میکنند که باید گذشته را در زندگی فراموش کرده و نسبت به آنچه که در گذشته رخ داده نباید هیچگونه ناراحتیای بین دو طرف وجود داشته باشد.
- دعوا بر سر دخالتهای خانوادهها: مشاجره در مورد اهمیت خانوادهها و یا اینکه کدام خانواده در اولویت قرار دارد، باعث ایجاد مشاجره بین زن و شوهر میشود. دخالت خانوادهها و مشکلاتی که در این زمینه برای زن و شوهر ایجاد میشود باعث آسیب به زندگی مشترک خواهد شد. در این موارد، زن و شوهر باید مسائل مربوط به زندگی مشترک را خودشان حل کرده و هرگز آن را با خانوادهها در میان نگذارند. اغلب خانوادهها پشتیبان فرزند خود بوده و ممکن است در این بین احترامها از بین برود.
- کاهش محبت و صمیمیت: در برخی موارد و پس از گذشت سالهای ابتدایی از زندگی مشترک، صمیمیت و محبت بین زوجها کمتر میشود. مشغله کاری، وجود فرزندان، مشکلات اقتصادی و موارد دیگر میتواند باعث این موضوع شود. باید توجه داشت که با وجود گذشت سالهای بسیار زیاد از زندگی مشترک، باز هم نیاز به محبت و دوست داشتن همچنان وجود دارد. در برخی موارد این نیاز بیشتر از گذشته خواهد شد. باید مشغلههای موجود را کنار گذاشت و زمانی را برای مهربانی، ارائه جملات عاشقانه در مکالمه و ایجاد صمیمیت در روابط در نظر گرفت.
- وجود عادات اشتباه: برخی عادات اشتباه از قبیل استفاده مکرر از تلفن همراه، حضور مداوم در فضای مجازی، وقتشناس نبودن و یا حتی جویدن غذا با صدای بلند میتواند از عادات آزاردهنده بوده و باعث ایجاد دعوا شود. اما این موضوع چندان جدی نبوده و میتوان آن را برای جلوگیری از دعوای زن و شوهر برطرف کرد. بنابراین نباید به خاطر این عادات مشاجره صورت گیرد. برای حل مشکل میتوان عادتهای آزاردهنده را شناسایی و راهی برای حذف آنها در نظر گرفت. همچنین فرد مقابل میتواند برای از بین بردن این عادتها تمرین کند.
دلیل اصلی اختلاف زن و شوهرها
اختلاف نظر زوجها در مورد مسائل و عدم صحبت در مورد موضوع اختلاف و یا پیدا نکردن راه حل مناسب برای آنها میتواند به علت اصلی دعوای تکراری زن و شوهر منجر شود. اغلب زوجین درصورت وجود چنین اختلافاتی به سکوت و یا بحث و دعوای مداوم میپردازند. زیرا امکان ایجاد ارتباط موثر و مفید با یکدیگر را ندارند. در صورتی که این رابطه همچنان به همین صورت ادامه پیدا کند، دعوا و مشاجرات نیز تکرار میشوند. دعوای زیاد بین زن و شوهر در نهایت به از بین رفتن احترام و درک در رابطه منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: چگونه بددهنی و فحاشی همسرمان را درمان کنیم؟
فایده بحث کردن زن با مرد در زندگی چیست؟
- بحث کردن در رابطه باعث میشود خشم خود را در این رابطه نشان دهید. البته بحث در مورد نیازهای موجود لزوماً مخرب نبوده و میتواند همانند یک بحث دوستانه و دلسوزانه باشد.
- عدم ابراز نگرانیها و تلمبار شدن آن در زندگی میتواند به انزجار و یا بیادبی در آینده منجر شود. اما بحث کردم در مورد یک موضوع به روش صادقانه و بیان آن به صورت صریح و محترمانه میتواند به پایان دادن این مشکل بینجامد.
- زمانی که زن یا مرد با طرف مقابل بحث میکند، میتواند به دلیل اصلی ناراحتی پی ببرد. در صورتی که مشاجره بدون تحقیر و دفاع از خود صورت گیرد، حتی باعث تقویت بنیان و روابط عاشقانه میشود.
- بحث و مشاجره به صورت اصولی و درست به زن و شوهر کمک میکند تا بفهمند علت واقعی دعوای زن و شوهر چیست.
- در برخی موارد بحثهای کوتاه مدت، کشف یک آسیب اساسی و یادگیری نحوه رفع دعوا میتواند به تکامل و رشد در رابطه کمک کند.
- سکوت و یا عقب نشینی و عدم بیان نگرانیها باعث از بین بردن رابطه میشود. در حالی که مشاجره به زوجین اجازه میدهد یکدیگر را به صورت واقعی مشاهده کرده و حتی رابطه آنها حفظ شود.
قبل از هر اقدامی که بر روند زندگی شا تاثیر گذار باشد، از کم های مشاوره خانواده و مشاوره طلاق استفاده کتید.
راه حل اختلافات زن و شوهر پاره کردن زنجیر مشکلات
- مشکلات و دعوا شناسایی و با ذهنیت جدی در رابطه دنبال شوند.
- به لایههای پنهانی مشکل به جای موارد سطحی توجه شود.
- در دعوای بین زن و شوهری مسائل پذیرش و سازش وجود داشته باشد.
- پذیرش اشتباه، قبول مسئولیت کارها و بیان جمله متاسفم باعث اعتماد در رابطه خواهد شد.
- با یادآوری نکات مثبت در رابطه، به کاهش تنشها و افزایش صمیمت در رابطه کمک شود.
- در دعوا و مشاجره باید تمرکز روی احساسات خودتان باشد و نه روی همسر.
- بیان عذرخواهی، شنیدن صحبتهای طرف مقابل و بهبود روابط با قدردانی و تشکر به کاهش دعوا و مشاجره منجر میشود.
درباره مهارتهای ارتباطی بیشتر بدانید.
جمع بندی
دعوا و مشاجره یک بخش جدایی ناپذیر از زندگی زوجین بوده و حتی خوشبختترین آنها نیز در این مرحله قرار میگیرند. با مدیریت و بهبود رابطه میتوان حتی دعوا و کشمکشها را نیز به بهترین بخش از زندگی تبدیل کرد. در این بین باید برای حل مشکلات زمان گذاشت و دلایل عمده دعوا را پیدا کرد تا بهتر بتوان آنها را برطرف نمود. برای برطرف نمودن اختلافات زن و شوهری از متخصصین و روانشناسان و مشاوره خانواده استفاده کنید.
سوالات متداول
آیا بحث کردن زن و شوهر در رابطه مفید است؟
بله. در بیشتر موارد بحث کردن به شناسایی نیازها و علت اصلی مشکل منجر خواهد شد.
چگونه میتوان از دعوای زن و شوهر در رابطه جلوگیری کرد؟
صحبت در مورد مشکل و پیدا کردن راه حلها به جای سکوت و بحث و جدل به یک ارتباط موثر و مفید منجر میشود.
آیا همه زوجها دچار بحث و جدل میشوند؟
تعارض و بحث و مجادله در ازدواج اجتناب ناپذیر بوده و حتی خوشبختترین و شادترین زوجها نیز ممکن است با یکدیگر مشاجره کنند.