سیزده ویژگی یک دوست خوب
برخی از افراد نسبت به دیگران، به سادگی با اطرافیان ارتباط میگیرند و قادر به حفظ روابط دوستانه خود هستند.
از طرفی برخی از ما آرزوی داشتن رابطهای صمیمیتر با دوستانمان را داریم، حتی سعی میکنیم بفهمیم چرا رابطه دوستانهای که داشتیم و برایمان امیدوار کننده بوده اکنون از بین رفته و آن را از دست دادهایم.
در چنین موقعیتی، ممکن است ابتدا به جای دقیق شدن در رفتار خود، به قضاوت در مورد رفتار دوستانمان بپردازیم.
شاید فراموش کنیم که روابط متکی به تعاملات متقابل است. بسیار مهم است آنها هم به سهم خود میزان پویایی و نحوه تعامل خود در روابط دوستانه را بررسی نمایند.
ما فقط میتوانیم رفتار خودمان را تغییر دهیم، خصوصیات شخصی خاصی وجود دارد که ارتقا و تقویت آنها برای ایجاد روابط دوستی سالم و پایدار ضروری است.
۱۳ ویژگی ضروری برای دوستی
چقدر با هر جمله موافقید؟
اول: قابل اعتماد هستم.
دوم: با دیگران صادق هستم.
سوم: من به طور کلی بسیار فرد قابل اطمینانی هستم.
چهارم: نسبت به افرادی که به آنها اهمیت می دهم وفادارم.
پنجم: به راحتی به دیگران اعتماد میکنم.
ششم: همدلی با دیگران را تجربه و ابراز میکنم.
هفتم: توانایی دارم دیگران را قضاوت نکنم.
هشتم: شنونده خوبی هستم.
نهم: در مواقع خوب دیگران، از آنها حمایت میکنم.
دهم: در مواقع بد دیگران، از آنها حمایت میکنم.
یازدهم: اعتماد به نفس دارم.
دوازدهم: معمولاً توانایی شوخ طبع بودن را دارم.
سیزدهم: معمولاً خوشگذرانم و افراد از همراهی با من لذت میبرند.
این صفات به سه دسته کلی تقسیم میشوند که هر یک نمایانگر جنبه اساسی رفتار رابطهای است.
اگر متوجه شوید که با بسیاری از گفتههای ذیل مخالف هستید، ممکن است برای ایجاد دوستیهای معنادار و پایدار تلاش کنید.
در زیر به شرح چگونگی تأثیر هر صفت بر روابط اشاره شده، به شکلی سازمان یافته توسط حیطه انتظارات رفتاری که در آن قرار میگیرید آورده شده است:
صفات صداقت و راستی
این خصوصیات، که توسط پنج ویژگی اول، در لیست بالا نشان داده میشود، مربوط به ارزشهای اصلی است که توسط اکثر فرهنگها مورد توجه قرار داده میشود – قابل اعتماد بودن، صداقت، اطمینان، وفاداری، و به عنوان یک کیفیت مرتبط، قابلیت و توانایی اعتماد کردن به دیگران.
اول: قابلیت اعتماد اغلب از عناصر “سازنده یا مخرب” در روابط بین فردی به حساب میآید.
هرگونه خلف وعده، صرفنظر از میزان شدت و ضعف آن، میتواند رابطه را نابود کند.
امانتداری از چندین مؤلفه تشکیل شده است، از جمله: صداقت، اطمینان و وفاداری، گرچه هر یک برای داشتن روابط موفق، مهم و لازم است، صداقت و اطمینان به عنوان مهمترین عامل در حوزه دوستی شناخته شدهاند.
دوم: صداقت ایجاب میکند خیلی صریح از صمیم قلب صحبت کنیم و عینیت را در کلمات خود بگنجانیم.
سوم: قابل اعتماد بودن به این معنی است که دوستان میتوانند روی کمک شما حساب کنند، وقتی میگویید هرزمان نیاز داشته باشند، آنچه را میخواهند برایشان انجام میدهید و در شرایط حساس از دوستان خود حمایت خواهید کرد، به خصوص وقتی آنها نمیتوانند در موقعیتی از خود دفاع کنند.
اگر به احتمال زیاد دوستانی را که دوستشان دارید ناامید میسازید و آن طور که باید دوستی خود را به آنها ثابت نمیکنید، روابط معمولاً سطحی، درگیر کننده و حتی کینهتوزانه پیش خواهد رفت، اگر به طور کلی منجر به قطع رابطه نشود.
چهارم: وفاداری در اوایل روابط ما، از زمانی که اولین دوستیها را برقرار میکنیم، بسیار ارزشمند است. ما به دوستانی نیاز داریم که اسرار ما را نزد خود نگهدارند، درباره ما شایعه درست نکنند یا اجازه دهند دیگران از ما انتقاد کنند.
پنجم: توانایی اعتماد به شخص دیگر، شامل راحت بودن در برابر انتقادپذیری دیگران است.
اگر در به اشتراک گذاشتن خود واقعیتان با یک دوست مشکل دارید، بدون تردید دوست شما هم به راحتی نمیتواند به شما اعتماد کند و این یک رفتار متقابل خواهد بود.
صفات مهربانی و مراقبت
این خصوصیات، که با صفاتی به عنوان شمارههای ششم تا دهم در بالا ذکر شدهاند، نشان میدهد شامل همدلی، توانایی خودداری و عدم قضاوت دیگران، مهارت شنیداری موثر و توانایی ارائه پشتیبانی در اوقات خوب و بد است.
این صفات نیازمند بینش شخصی، نظم و انضباط شخصی، و توجه مثبت و بیقید و شرط ما نسبت به دوستانمان است.
ششم: همدلی، توانایی فهمیدن آنچه با یک دوست اتفاق میافتد، شناخت احساس او، و تعامل به جا و پاسخگویی متناسب با آن احساس است.
هفتم: توانایی قضاوت نکردن، منعکس کننده راحت بودن ما در پذیرش انتخابهای دوست است، صرفنظر از اینکه چقدر انتخاب آنها میتواند با انتخاب ما متفاوت باشد.
هشتم: مهارت شنیداری خوب برای برقراری ارتباط موفق و داشتن افکار، احساسات و تجربیات صمیمی ضروری است. این اشتراک، فرآیندی تدریجی و نوعی بده بستان است که با گذشت زمان عمیقتر میشود.
نهم و دهم: حمایت از دیگران در اوقات بدشان کیفیت تعیینکننده یک دوست خوب است، اما حمایت از دیگران در اوقات خوب آنها نیز ضروری است.
این ضربالمثل میگوید: “همه یک برنده را دوست دارند”، به این معنی که، مردم به سمت افراد موفق گرایش پیدا میکنند.
اما برای برخی از ما، به این شکل نیست. اگر در جشن گرفتن خوششانسی دیگران مشکل دارید و حسادت یا حتی تلخی را تجربه میکنید، این حتی ممکن است به عمق دوستی شما آسیب بزند و روابط شما را محدودتر سازد.
صفات هم نشینی و خوشمشرب بودن
این گروه، نماینده سه ویژگی نهایی ذکر شده در بالا میباشند، شامل اعتماد به نفس، توانایی شوخ طبع بودن در زندگی و سرگرم کننده بودن و توانایی برقراری ارتباط دوستی با اطرافیان در محیط زندگی است.
این سه ویژگی همواره با رفاه عمومی و خوشبختی در زندگی همراه بوده است.
یازدهم: اعتماد به نفس در هر دوستی، ویژگی جذابی بشمار میرود و حتی ممکن است مسری باشد.
وقتی در جمع افراد با اعتماد به نفس حضور داریم، به طور معمول احساس افزایش اعتماد به نفس میکنیم.
دوازدهم: افرادی که احساس شادمانی دارند به آسانی با دیگران و محیط اطراف ارتباط برقرار میکنند و معاشرت بهتری دارند ، نسبت به دوستانی که دائم احساس غمگین بودن و بدشانسی دارند.
گروه اول از زندگی لذت میبرند، از راههای پیشگیرانه با چالشها کنار میآیند و تجربههای منفی را در چشماندازی فراتر از لحظه حال زندگی خود نگه میدارند.
سیزدهم: افرادی که خوش مشرب هستند و توانایی شوخ طبع بودن در زندگی را دارند به ما کمک میکنند با ضربههایی که در موقعیتهای مختلف زندگی به ما وارد میشود بهتر کنار بیاییم.
همه ما دوستانی داریم که میتوانند مانع جدی گرفتن زندگی شوند و ما را به خنده وادارند.
قبل از اینکه بتوانید میزان بهره خود از دوستیها را افزایش دهید، باید بپذیرید که این نیاز وجود دارد.
به یاد داشته باشید هر فردی، سطح متفاوتی از ۱۳ویژگی و صفات دوستی را در روابط خود به ارمغان میآورد.
با این حال، بهترین دوستان هر کدام به سهم خود کمک سخاوتمندانهای به ارتقا روابط میکنند.
نگاهی صادقانه به رفتارهای خود بیندازید و ببینید آیا لازم است “بهره دوستی” خود را افزایش دهید تا احتمال حفظ روابط نزدیک مورد نظر شما افزایش یابد.