رشد خلاقیت و تخیل برای رشد کودکان
باور کنید که تخیل نقش مهمی را در رشد کودک شما دارد. به عنوان یک پدر و مادر، شما وظیفه دارید که به پرورش خلاقیت و رشد آن در کودک خود کمک کنید. ما در بینش نوین تخیل را اینگونه تعریف میکنیم: “توانایی ایجاد یک تصویر در ذهن شما در مورد چیزی که نه دیدهاید و نه آن را تجربه کردهاید”.
گاهی اوقات والدین و بزرگترها به رشد خلاقیت و تخیل در کودکان کمک میکنند، اما گاهی اوقات هم هست که والدین، البته ناخواسته، خلاقیت کودکان را خاموش میکنند، زیرا اطلاع درستی در مورد این موضوع ندارد و با آن آشنا نیستند.
اکثر کودکان بالاتر از سه سال میدانند که چیزی به اسم گاو بنفش وجود ندارد اما از تصور کردن آن ممکن است لذت ببرند و در نهایت بتوانند آن را به کاری خلاقانه تبدیل کنند.
بخش بسیار جالبی از خلاقیت و قدرت تخیل کودکان را میتوانیم در کسب و کار ببینیم. زمانیکه کودک به سن ۱۰ تا ۱۲ سال میرسد بهطور متوسط روزانه نزدیک به صد سؤال را میتواند در ذهن خود ایجاد کند.
حال تصور کنید که این میزان خلاقیت کودکان برای یادگیری مهارتهای کسب و کار هدایت شود. یک کارآفرین باید بتواند خارج از چارچوبی که در آن قرار دارد، فکر کند و این همان چیزی است که به آن خلاقیت میگوییم.
برای شروع از چیزهای ساده شروع کنید، مثلاً میز کوچکی برای او تهیه کنید تا بتواند برنامهریزی دقیقی در مورد پسانداز خود ایجاد کند. اما در نهایت مفهوم آموزش در بالا بودن سطح کارکرد کودک اهمیت زیادی دارد، هر کودک برای استفاده خوب و مناسب از ظرفیتهای ذهنی خود باید آموزش ببیند.
تحقیقات به ما نشان داده که کودکان ۱۳ تا ۱۰ سال در بازه زمانی فوقالعادهای برای تقویت و پرورش خلاقیت هستند. آنها توانایی زیادی برای یادگیری نمادها و مفاهیم مختلف دارند و میتوانند به تصاویر یا چیزهای انتزاعی معنا و مفهوم بدهند. استفاده از توضیحات منطقی برای تفسیر رویدادها را میتوان یک توانمندی دیگر برای کودکان در نظر گرفت. بچهها دبستانی از ۱۲ سال به بالا توانایی این را دارند که برای حل چالشها و مسائل خود از روشهای خلاقانه استفاده کنند. نکته جالب این است که در بخشی از فرآیند رشد روانی این امکان را برای کودکان ایجاد میشود تا بتواند به شیوههای جدید، اطراف خود را بهتر بشناسند. اما صحبت ما در اینجا اختصاص دارد به موضوع کسب و کار کودکان و بسیار برایمان مهم است که بدانیم چگونه میتوان این مهارت را تا حد امکان و سازنده در کودکان بالا برد.
در این بخش به روشهایی اشاره میکنیم که میتوان به کمک آنها خلاقیت در کودکان و نوجوانان را تقویت کرد:
- بچهها حتماً باید آموزش ببینند و در دورههای آموزشی شرکت کنند اما نکته مهم این است که آموزش باید برای بچهها چالشبرانگیز باشد تا کودک احساس کسلی نکند و برای حل چالشهای پیش رو دنبال روشهای جدید باشد. اما این نکته را هم به خاطر داشته باشید که برای یک نوجوان “بهاندازه کافی باهوش نبودن” یک آسیب بسیار شدید است بنابراین سختی و چالشها را مدیریت کنید.
- آزمایش و خطابخش مهم از فرایند یادگیری است، بنابراین آن را در کودکان و نوجوانان تشویق کنید. مثلاً از آنها بخواهید برای حل یک مشکل یا یک چالش شیوه و روشهای مختلفی را آزمایش کنند. حتی اگر شما میدانید که روش انتخابی او در حال حاضر ممکن است درست نباشد، باز به او اجازه دهید که این کار را انجام دهد تا خود بتواند مشکلاتش را تصحیح کند.
- به فرزند خود کمک کنید تا از چارچوبهای کلیشهای خارج شود و نگاهش را نسبت بهاشتباه تغییر دهد. زمانی که او از حاشیه امن خویش خارج میشود، از او حمایت کنید. بخشی از خلاقیت در کسب و کار و هر چیز دیگری، ریسکپذیری است. البته گاهی اوقات این ریسکپذیری نتیجه خوبی ندارد. در این شرایط مراقب سرزنش باشید، زیرا تحت شرایطی نباید سرزنش اتفاق بیافتد. تمام دلیل انجام این کارها فقط تمرین و آموزش است.
- فرزندتان را تشویق کنید تا روند کاری خود را با دقت مشاهده کند. درست مانند تماشا کردن یک فیلم سینمایی، این موضوع به او کمک میکند تا بتواند یک رویداد را از چند زاویه تماشا کند. و در نهایت به کمک کنید تا مشاهدات خود را بتواند به نتیجهگیری تبدیل کند.
- در این مرحله او را باید آرامآرام به سمت کاری که به آن علاقهمند است سوق دهید. کسب و کار جنبههای مختلفی دارد که هر فرد با توجه به استعداد و علاقه خود میتواند در آنها مشارکت کند.
- در نهایت شرکت در یک دوره آموزشی میتواند استعداد و خلاقیت فرزند شما را در جهت مناسبی قرار دهد. یادمان باشد که موضوع کسب و کار کودکان و نوجوانان شاخهای است جدید که نیاز به متخصصین خود دارد. برای همین با ثبت نام او در دورههای آموزشی میتوانید این فرآیند را سرعت بخشید.
میتوانید با مراجعه به یک مرکز استعدادیابی کودک و نوجوان علاوه بر اینکه استعدادهای فرزندتان را کسف میکنید به او در شکوفایی و پرورش تبوغ و خلاقیتش کمک زیادی کنید.
2 پاسخ
سلام عالی بود
سلام سپاس از شما