یکی از موضوعات و بحثهای مهم در مشاوره خانواده اهمیت تفاوت سنی در ازدواج است که عمدتاً از باورهای حاکم بر یک جامعه نشات میگیرد و میتواند زنان و مردان را دچار سردرگمی و نگرانی کند. بسیاری از خانوادهها بر این باور هستند که بزرگتر بودن مرد میتواند دوام بیشتر زندگی و ازدواج را تضمین کند؛ اما همانطور که مشخص است این مسئله به تنهایی نقشی در موفقیت یک رابطه ندارد. اگر میخواهید در مورد اهمیت فاصلهی سنی در ازدواج مطلع شوید تا انتهای این مطلب همراه مرکز مشاوره بینش نوین باشید.
اثرات تفاوت سنی در ازدواج
تفاوت سنی در ازدواج به تنهایی تضمینکننده موفقیت یا شکست یک رابطه نیست؛ بنابراین اگر اختلاف سنی شما با همسرتان کمتر یا بیشتر از حالت معمول است به این معنی نیست که حتماً در آینده بدون هیچ مشکلی به زندگی خود ادامه میدهید یا از همان ابتدا درگیر مشکلات مختلف میشوید.
در حقیقت فاصلهی سنی بین زوجها میتواند در برخورد آنها با تعارضهای گوناگون اثر بگذارد؛ در نتیجه اگر سن زن و شوهری در بازهی تعیین شده قرار ندارد اما در مسائل مختلف با یکدیگر سازگاری نشان میدهند شانس موفقیت بالاتری در رابطهی خود دارند و عکس این مسئله هم صادق است. نتیجهی سالها مشاوره پیش از طلاق نشان داده است که مسائل دیگر مثل اختلافات مذهبی و فرهنگی نقش پررنگتری را در دوام یک رابطه ایفا میکنند و از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
بهترین فاصلهی سنی برای تشکیل خانواده
برخلاف آنچه که ممکن است تصور کنید پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد و اگر قصد ازدواج با وجود اختلاف سنی کم یا زیاد را دارید بهتر است پیش از هر کاری به شرایط فردی، بلوغ فکری و عاطفی، وضعیت اقتصادی و شرایط جسمی و جنسی خود و پارتنرتان توجه کنید. با این حال متخصصان بر این باورند که هر چقدر میزان تفاوت سنی در ازدواج پایینتر باشد، طرفین به درک بهتری از یکدیگر میرسند و به دلیل داشتن پیشزمینهی یکسان احتمال سازگاری آنها با یکدیگر بیشتر است.
البته همانطور که در قسمتهای قبل هم اشاره کردیم مثالهای متناقض زیادی در این زمینه وجود دارند و زوجهایی هستند که با وجود فاصلهی سنی زیاد سالهای سال است که با خوشبختی در کنار یکدیگر زندگی میکنند و خوشحالی و رضایت شما از زندگی زناشویی تحت تاثیر فاکتورهای دیگری هم قرار دارد.
برای داشتن یک اردواج موفق پیشنهاد میکنیم مقاله همه آنچه که باید قبل از ازدواج در نظر بگیرید را بخوانید.
آیا حتماً باید خانم از آقا کوچکتر باشد؟
در بیشتر نقاط دنیا بزرگتر بودن آقا از خانم مرسوم است که البته انگیزههای جالبی هم پشت این قضیه وجود دارد: برای مثال در گذشته افراد دارای فرزندان بیشتر از نیروی کار رایگان بیشتری بهرهمند میشدند؛ به همین جهت مردان به سراغ بانوان جوانتر از خود میرفتند تا از قدرت باروری بالاتر آنها استفاده کنند. بهعلاوه تعدادی از مردان ترجیح میدادند تا همسرشان در زمان پیری از آنها مراقبت کند به همین جهت خانمهای جوان را برای ازدواج انتخاب میکردند.
با این حال امروز شرایط متفاوت است و از نظر روانشناسی هم ازدواج با زنان بزرگتر هیچ مشکلی ندارد و مشاوره زناشویی هم منعی برای تشکیل خانواده در اختلاف سنی معکوس نمیبیند. البته بهتر است این تفاوت سنی بین ۱ تا حداکثر ۶ سال باشد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ قدم موثر برای اینکه چطور یک ازدواج موفق داشته باشیم؟
نگاهی به ازدواج با مردان کوچکتر
حال باید دید که تفاوت سنی در ازدواج برای زنان زمانی که شریک زندگیشان از آنها کوچکتر است چه مزایا و معایبی را به دنبال دارد. مزایای ازدواج با مرد کوچکتر برای زنان شامل موارد زیر است:
- ایجاد حس جوانی: ازدواج با مردی که از شما جوانتر است باعث ایجاد حس سرزندگی و نشاط میشود و در نهایت شما خود را هم سطح او احساس خواهید کرد.
- احساس احترام بیشتر به زن: مرد کوچکتر ممکن است دیدگاه بهتری به همسر خود داشته باشد و با نگاه به او به عنوان یک زن مستقل و خودساخته احترام بیشتری برایش قائل شود.
- نشاط و طراوت بیشتر در زندگی: زمانی که شریک زندگی شما جوانتر است شور و اشتیاق بیشتری برای زندگی دارد و نهایت تلاش خود را به کار میبرد که تأثیر مثبت خود را در مراحل مختلف ازدواج نشان دهد و با تجربههای جدید نشاط و طراوت بیشتری را برای همسر خود به ارمغان آورد.
در مقابل ازدواج با مردی که سن کمتری از شما دارد ممکن است مشکلات زیر را هم به دنبال داشته باشد:
- تعارضات مالی: در صورتی که مرد صرفاً بخاطر وضعیت مالی بهتر با زن بزرگتر از خود ازدواج کند، در نهایت به خاطر مسئولیتهای تحمیل شده، زن دچار فرسودگی جسمی و روانی میشود و رابطهی ناسالم مرد وابسته و زن مستقل شکل میگیرد.
- تغییر نقش زن از همسری به مادری: در این ازدواجها زن معمولاً عاقلتر و سنجیدهتر از مرد رفتار میکند، به همین جهت رابطهی آنها به مرور زمان ممکن است به جای زن و شوهر به مادر و پسر تبدیل شود.
- رفتارهای نسنجیده: تفاوت سنی در ازدواج زمانی که مرد کوچکتر است میتواند به بروز رفتارهای نسنجیده از مرد و نمایش کارهای بچهگانه از سمت او منجر شود.
بررسی اثرات ازدواج با مرد سن بالا
یکی دیگر از انواع تفاوت سنی در ازدواج، زندگی کردن با مرد سن بالا است که مزایا و معایب خاص خود را دارد. اگر با یک مرد که چندین سال از شما بزرگتر است ازدواج کنید، از مزایای زیر بهرهمند میشوید:
- وفاداری بیشتر: مردان سن بالا به سبب تجربهای که دارند به دنبال آرامش هستند و به همین دلیل وفاداری بیشتری به شریک زندگی خود نشان میدهند.
- وضعیت مالی مناسب: تفاوت سنی در ازدواج با مردی که از شما بزرگتر است به معنی بهرهمندی از شرایط و پشتوانهی مالی بهتر است.
- تجربهی بیشتر در زندگی: هر چقدر سن مردان بالاتر باشد، تجربهی بیشتری در حل مسائل و مشکلات مختلف دارند و میتوانند هنرمندانهتر با تعارضات ایجاد شده برخورد کنند.
از طرف دیگر این مدل ازدواج هم میتواند چالشها و معایب خاص خود را داشته باشد که در این قسمت بررسی شدهاند:
- کنترل زندگی توسط مرد: در چنین ازدواجهایی مرد به دلیل تجربهی بیشتر کنترل کامل زندگی را در دست میگیرد و باعث میشود زن دچار احساس عدم کفایت و در نهایت زندگی برای او سختتر شود.
- تعارضات فکری: یکی از معایب تفاوت سنی در ازدواج، تعارضات فکری و سرگرمیها و علایق متفاوت است. در حقیقت زمانی که مرد سن بسیار بالاتری در مقایسه با زن داشته باشد، هیجان و انرژی کمتری هم برای دنبال کردن فعالیتهای گوناگون از خود نشان میدهد.
- مشکلات جنسی: شاید در ابتدای ازدواج با یک مرد سن بالا مشکلات جنسی چندان خود را نشان ندهند، اما به مرور زمان به دلیل کاهش توان جسمانی مرد ممکن است دچار نارضایتی از زندگی زناشویی خود شوید.
درباره راهنمای گام به گام یک رابطه جنسی خوب بیشتر بدانید.
سخن پایانی
تفاوت سنی یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در ازدواج است که باید در کنار آن به موارد مهم دیگری مثل تفاوتهای فرهنگی، خانوادگی، اختلافات طبقاتی و مذهبی هم توجه کنید. البته همواره توصیه میشود که پیش از تصمیمگیریهای نهایی در مورد ازدواج به مشاوره مطمئنی مراجعه کنید و از سازگاری با یکدیگر مطمئن شوید؛ با توجه به این موضوع اگر در این زمینه نیازمند دریافت مشاوره هستید میتوانید روی متخصصان مجموعهی بینش نوین حساب کنید.
سوالات متداول
۱. آیا تفاوت سنی در ازدواج مشکلساز است؟
اگر چه این مسئله چالشهای خاص خود را دارد، الزاماً نمیتواند شکست یا موفقیت یک رابطه را تعیین کند.
۲. چه مقدار تفاوت سنی بین زوجها قابل قبول است؟
پاسخ دقیقی برای این پرسش وجود ندارد و پیش از ازدواج باید شرایط دو طرف به دقت مورد بررسی قرار بگیرد.
۳. بهترین سن برای ازدواج چیست؟
مشاوران بر این باورند که سن ایدهآل برای ازدواج با کمترین احتمال طلاق در پنج سال اول بین ۲۸ تا ۳۲ سالگی است.
۴. چالشهای ازدواج با یک خانم بزرگتر چیست؟
ازدواج یک مرد جوان با یک خانم بزرگتر از خود میتواند به اندازهی سایر روابط رضایتبخش باشد، به شرط اینکه طرفین تعهد کافی به رابطه و زندگی از خود نشان دهند.
۵. معایب احتمالی ازدواج با مرد جوانتر از خود چیست؟
مردان جوانتر در مقایسه با شما تجربهی کمتری دارند و ممکن است در موقعیتهای مختلف رفتار ناپختهای از خود نشان دهند.